Klantenservice
0
Sluiten

Flower-up Set van 4 Fruitplanten

Productomschrijving

Met deze fruitplanten kweekt u binnenkort helemaal zelf heerlijk fruit. Wij adviseren dit product buiten te planten in de zon. De fruitplanten hebben namelijk zo'n 6 zonuren per dag nodig. Wanneer u ze op een goede plek plant en ze goed verzorgt, kunt u na een jaar al genieten van uw zelfgekweekte fruit.

De fruitplanten zijn zelf bestuivend. Ze kunnen de winters doorstaan, maar het is toch aan te raden om de fruitplanten de eerste winter te beschermen tegen extreme vorst. Gebruik voor de bescherming bijvoorbeeld een vliesdoek, oude kledinglap, handdoek of plastic. De boompjes zijn bij levering met kluit ongeveer tussen de 30 en 40cm incl. kluit van pot gemeten. Wanneer u ze plant worden de boompjes groter. Hoe groot precies, verschilt per boompje.


Wat ontvangt u:

  • 1 x rode bes, 1 x zwarte bes, 1 x framboos, 1 x kruisbes rood


De Rode bes

Rode bessenstruiken groeien beter als zij jaarlijks worden bemest met een organische meststof. Wij kunnen gedroogde koemestkorrels aanbevelen. Bemest in het voorjaar (maart/april) een hand van deze gedroogde mest per plant.
U kunt de bessen direct van de struik plukken, of de complete tak snoeien en meenemen. Rode bessen dragen vrucht op éénjarig hout dus dit is geen probleem. Hoewel rode bessen te bitter zijn om direct te eten, zijn ze zeer geschikt om te verwerken in bijv. sap of jam. De meeste rode bessen kunnen in juli geplukt worden.


Onderhoud snoei is erg belangrijk bij een rode bes. Een struik met alleen oude takken draagt weinig tot geen vrucht. Een rode bes snoeien mag in principe het hele jaar door, maar wij raden aan om dit na de oogst te doen (dit is juli/augustus). Als u de plant snoeit, knipt u de oudste en zwakste stengels zo laag mogelijk terug. Laat naar voorkeur acht tot tien jonge en sterke stengels staan.
U kunt er ook voor kiezen om de rode bes uit te leiden. Ook hierbij geldt dat de rode bes goed verjongd moet worden. Door de struik te leiden kan licht en warmte beter bij alle takken komen, wat de kwaliteit van de bessen goed doet en ziekten voorkomt.


De zwarte bes

Zwarte bessenstruiken groeien beter als zij jaarlijks worden bemest met een organische meststof. Wij kunnen gedroogde koemestkorrels aanbevelen. Bemest in het voorjaar (maart/april) een hand van deze gedroogde mest per plant.
U kunt de bessen direct van de struik plukken, of de complete tak snoeien en meenemen. Zwarte bessen dragen de vrucht op éénjarig hout dus dit is geen probleem. Hoewel zwarte bessen te bitter zijn om direct te eten, zijn ze zeer geschikt om te verwerken in bijv. sap of jam. De meeste zwarte bessen kunnen in juli geplukt worden.


Snoeien

Onderhoud snoei is erg belangrijk bij een zwarte bes. Een struik met alleen oude takken draagt weinig tot geen vrucht. Een zwarte bes snoeien, mag in principe het hele jaar door, maar wij raden aan om dit na de oogst te doen (dit is juli/augustus). Als u de plant snoeit, knipt u de oudste en zwakste stengels zo laag mogelijk terug. Laat naar voorkeur acht tot tien jonge en sterke stengels staan.
U kunt er ook voor kiezen om de zwarte bes uit te leiden. Ook hierbij geldt dat de zwarte bes goed verjongd moet worden. Door de struik te leiden kan licht en warmte beter bij alle takken komen, wat de kwaliteit van de bessen goed doet en ziekten voorkomt.


De framboos

Bemesten
U kunt de frambozenplant in maart bemesten met organische mest (zoals koemestkorrels) of compost. Bemest met mate: een te stikstofrijke bemesting zorgt namelijk voor bladluizen en heeft een framboos eigenlijk niet nodig.


Oogsten
Een rijpe framboos herkent u door de vrucht zachtjes van de tak te trekken. Laat de framboos zeer makkelijk los, dan is hij rijp. Frambozen rotten erg snel, dus voor de beste oogst kijkt u om de dag naar de plant of er rijpe vruchten aanhangen. De vruchten zijn enkele dagen in de koelkast te bewaren en vrij lang in de vriezer.


Snoeien
Herfstframbozen snoeit u in de wintermaanden. U kunt alle takken tot de grond snoeien (wij raden wel altijd aan om ong. 10cm. te laten zitten ter bescherming in de winter). Nieuwe scheuten hoeft u niet uit te dunnen. In de zomer kunnen zwakke takken weggehaald worden.
Zomerframbozen vergen meer onderhoud. De oude takken, die dat jaar vrucht hebben gegeven, snoeit u weg. Sterke en gezonde nieuwe stengels laat u zitten, en als u ervoor kiest om de framboos aan te binden, bindt u deze takken aan. Zorg er hierbij voor dat de toppen omgebogen zijn. In februari snoeit u de toppen van de nieuwe scheuten af, zodat de plant meer gaat vertakken en beter vrucht draagt.


De Kruisbes

Bemesten
Bemest de plant met organische meststoffen, zoals koemestkorrels in maart/april. De kruisbes heeft niet erg veel mest nodig. U kunt na het bemesten direct netten spannen indien u veel last heeft van vraat door vogels.
Als u de kruisbessen wilt verwerken tot jam, kunt u ook de bessen oogsten voor ze helemaal rijp zijn. Kruisbessenplanten geven meestal al in het eerste jaar vrucht. De meeste kruisbessen zijn rijp in Juni of Juli.


Snoeien
De onderhoud snoei vindt tussen november en maart plaats, bij voorkeur in het voorjaar. Oude, onproductieve takken snoeit u weg om plaats te maken voor de jonge, gezonde stengels. Verwijder ook beschadigde en gebroken takken, samen met takken die een andere tak kruisen. Een luchtige struik vangt meer licht en is productiever. Snoei de takken die u wilt behouden ongeveer een kwart in. Het is ook mogelijk te snoeien na de oogst. Een luchtig gesnoeide struik heeft ook minder last van ziekten.
Het is ook mogelijk om een kruisbes uit te leiden. Hiermee is een hogere productie te behalen, en is het makkelijker om de plant open te houden. Houd er wel rekening mee dat de takken van een kruisbes vaak niet lang genoeg zijn om een schutting te vullen (zoals wel het geval is bij bijv. een framboos, druif of kiwi). Alleen een laag hekje kan geheel gevuld worden met kruisbessen. Kruisbessen hebben geen sterke neiging om te ondergronds te vermeerderen, en dus te ""lopen"" door de tuin. Een kruisbes die uitgeleid wordt, is ongeveer een meter hoog. Gebruik indien u een hekje wilt vullen een iets lagere plantafstand, van rond de 80cm.

In ontvangst nemen van de fruitplanten.
Wanneer u de bomen in ontvangst neemt, is het wenselijk deze meteen te planten.
Lukt dit niet?
• Bedek de wortels en zet de plant in uw tuinhuis of garage.
• Laat een plant nooit onbeschermd tegen wind en regen buitenstaan.
• Zorg ervoor dat de wortels niet uitdrogen. Bijvoorbeeld door de fruitplant met de wortels in een grote plastic zak te stoppen en vervolgens wat vochtige grond in deze zak te doen.
• Doe dit niet langer dan 1-2 dagen.
• Wij raden u aan om de producten buiten te planten.

De fruitplanten planten
1. Pak de wortelkluit uit en zet deze een uur in lauw water zodat de wortels zich vol kunnen zuigen. Graaf vervolgens een gat dat ruim genoeg is voor de wortels van de boom (1,5x de grootte van de kluit).
2. Zorg ervoor dat de ent plaats niet onder de grond terecht komt. Dit is de plaats waar het ent ras en de onderstam in elkaar vergroeien.
3. Vul het gat op met ongeveer 5 liter potgrond, terwijl iemand anders de boom recht houdt en hem af en toe voorzichtig beweegt, zodat de wortels goed contact maken met de grond.
4. Trap de grond rondom het stammetje goed aan als het gat bijna vol is en vul het verder op met grond.
5. Geef de plant overvloedig water. Doe dit vooral de eerste dagen na planting van de fruitplant. Bij extreme warmte goed water blijven geven en zorgen dat de grond vochtig blijft.

Reviews

0 from 5Based on 0 reviews
Schrijf je eigen review

Er zijn nog geen reviews geschreven over dit product..

Flower-up Set van 4 Fruitplanten
€ 33,99
Flower-up Set van 4 Fruitplanten
Flower-up Set van 4 Fruitplanten
2-3 werkdagen levertijd
Toevoegen aan winkelwagen
Vergelijk 0

Voeg nog een product toe (max. 5)

Start vergelijking

Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »